Artikel afbeelding

Huis verduurzamen met NHG-financiering is voortaan makkelijker

Voor woningbezitters die energiebesparende voorzieningen via een NHG-hypotheek willen financieren, is dit makkelijker gemaakt.

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft de voorwaarden voor het financieren van bijvoorbeeld extra isolatie en zonnepanelen aangepast, meldt de organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) donderdag.

Kopers en woningeigenaren hoeven voor de hypotheekaanvraag alleen nog maar een kostenspecificatie van de voorzieningen aan te leveren. Voorheen moesten aanvragers een offerte van de leverancier inleveren.

Het WEW heeft na overleg vastgesteld dat een kostenspecificatie voldoende is om een passende en verantwoorde hypotheek af te geven. Wel wordt, net als nu het geval is, nog achteraf gecontroleerd of het geld daadwerkelijk aan energiebesparende maatregelen is besteed.

Stimuleren

Het Waarborgfonds hoopt met de aanpassing de verduurzaming van woningen te stimuleren. "In Nederland bezitten circa 4,4 miljoen huishoudens een eigen woning, waarvan er 1,3 miljoen NHG hebben", vertelt directeur beleid en ontwikkeling Dylan Dresens van het WEW.

"Voor hen en voor alle toekomstige woningeigenaren hebben wij de weg naar energiebesparing met een verantwoorde hypotheek toegankelijker gemaakt."

Hogere hypotheek

Voor het verduurzamen van een eigen woning kan een hogere hypotheek worden afgesloten. Normaal gesproken mag er 101 procent van de woningwaarde worden geleend. Maar als de koper het huis wil verduurzamen, mag er 106 procent worden geleend.

Voor woningen die maximaal 245.000 euro kosten, kan een hypotheek met NHG afgesloten worden. Het maximale leenbedrag komt dan neer op 247.450 euro (101 procent van de woningwaarde). Als de kopers het huis willen voorzien van energiebesparende maatregelen, gaat het om een bedrag van maximaal 259.700 euro.

Vangnet

NHG is een vangnet voor huizenbezitters die vanwege persoonlijke omstandigheden niet meer in staat zijn om hun hypotheek te betalen.

Met de hypotheekverstrekker wordt bekeken of de hypotheek weer betaalbaar gemaakt kan worden. Ook kan het fonds eventuele restschulden kwijtschelden.

Op July 24, 2017