MoneyView: consument voor hypotheek veel duurder uit bij bank

Consumenten die bij een bank een hypotheek afsluiten, zijn ondanks de lagere adviestarieven (veel) meer geld kwijt dan bij een hypotheekwinkel door een beperkt aanbod van overlijdensrisicoverzekeringen en de hoogte van de rentepercentages. Deze verschillen lopen op naarmate het hypotheekbedrag hoger is en de rentevaste periode langer. Dit blijkt uit onderzoek dat MoneyView in opdracht van De Hypotheker heeft verricht.

Het voordeel bij een hypotheekwinkel loopt op van € 380 bij een hypotheek van €100.000 (rente 10 jaar vast) tot € 41.277 bij een hypotheek van € 400.000 (rente 20 jaar vast), zo becijfert MoneyView. Het onderzoeksbureau vergeleek 59 verschillende hypotheken op basis van 28 klantscenario's met elkaar. Hierbij keek zij naar de gemiddelde advieskosten (bij banken € 1873 en bij hypotheekwinkel € 2.776), de hypotheekrente en premies voor de overlijdensrisicoverzekering.

In alle berekende scenario's gaat het om consumenten die voor het eerst een hypotheek afsluiten. Variërend van een jonge man van 25 en een vrouw van 23 jaar, die een hypotheek van € 100.000 met een rentevaste periode van 10 jaar afsluiten tot twee veertigers die kiezen voor een hypotheek van € 400.000 met een rentevaste periode van 20 jaar. Uit de berekeningen blijkt dat bij geen van de 28 scenario's een bank de goedkoopste oplossing biedt. MoneyView: "Per saldo is de consument daar juist veel duurder uit. De combinatie van het slechts kunnen aanbieden van alleen hun eigen hypotheek, overlijdensrisicoverzekeringen en de hoogte van rentepercentages zorgen er ondanks lagere adviestarieven voor dat de kosten snel oplopen. Deze verschillen nemen toe naarmate de rentevaste periode van de hypotheek langer is." Ook blijkt, aldus MoneyView, dat de periode waarin de vaak hogere advieskosten van een hypotheekwinkel worden terugverdiend in het minst gunstige geval 65 maanden telt. In het gunstigste geval verdient de consument deze kosten al binnen 2 maanden volledig terug.

Paul van der Meijs, directeur van De Hypotheker: "We willen een eerlijk beeld schetsen van de verhoudingen in de hypotheekmarkt. Zo denken veel mensen dat ze bij een bank goedkoper uit zijn omdat de advieskosten daar lager zijn. Niets is minder waar. Banken rekenen aan de ‘voorkant' niet de werkelijke daadwerkelijke kosten door, maar dat halen zij in hun productmarges weer dubbel en dwars terug. Met als gevolg dat de consument de rekening betaalt en met een hypotheek zit die vaak duizenden euro's duurder is."

Martin Koot van onderzoeksbureau MoneyView: "Naast de prijs van advies, zijn ook passende productvoorwaarden en de rente belangrijke factoren. Het is verstandig als consumenten zich niet alleen laten leiden door verschillen in advieskosten. Dat scheelt potentieel duizenden euro's."

Op October 16, 2013